Danmarks to førende abonnementssystemløsninger er solgt til udlandet! Hvad betyder det?

Data subscription

Share This Post

SUBSCRIPTION POV #18

Af Morten Suhr Hansen

November blev en travl handelsmåned for mange. Således også på markedet for abonnementssystemer – de såkaldte ‘subscription billing systems’ – særligt for de førende danske løsninger, Reepay og Upodi, begge relativt nye startups, kom nemlig begge på nye hænder, da to store, udenlandske aktører åbnede tegnebogen og erhvervede hver sin danske abonnementsløsning.

Reepay var den første af de to til at blive skudt af til en konstellation bestående af tyske Billwerk og amerikanske PSG. Reepay blev grundlagt i 2015 af Robert Mygind og Ole Borup og har siden lanceringen markeret sig som en meget ambitiøs teknologivirksomhed, sat i verden for at hjælpe først danske og siden skandinaviske abonnementsvirksomheder med både betalinger og abonnementsadministration.

Blandt Reepays kunder er kendte virksomheder som Matas, DBA, Winefamily og Reshopper. Reepay har en unik løsning, hvor de både tilbyder en betalings-gateway og abonnementsadministration med muligheden for, at kunder kan vælge den ene eller begge af deres løsninger. Dét var for interessant en mulighed for den tyske softwarevirksomhed Billwerk, der sammen med sin amerikanske ejer, kapitalfonden PSG, købte Reepay tidligt i november.

Billwerk er selv i forvejen ét af Europas førende ’subscription billing systems’, så med købet af Reepay får virksomheden tilføjet, både nogle af de samme kompetencer i et nyt marked, men også helt nye kompetencer, særligt på betalingsområdet.

Med opkøbet af Upodi styrker Visma sin abonnementsposition

Men kun i 24 timer fik Reepay lov til at være alene om sådan en nyhed. For et døgn senere, meldte den norske software-gigant Visma sig på banen med et opkøb af ligeledes danske Upodi, grundlagt i 2017 af Rasmus Foged, m.fl.

Upodi er en mere ’klassisk’ abonnementsløsning, der tilbyder sine kunder at håndtere fakturering, opkrævning og abonnementsadministration uden at være koblet på én betalingsform. På trods af blot fire år på banen, har Upodi allerede en spændende kundeportefølje med virksomheder som Goodiebox, Lunar og Zenegy.

Visma er i øvrigt i sig selv en utrolig spændende historie i abonnementsverdenen. Visma arbejder for at blive Europas førende leverandør af forretningskritisk software. Herhjemme kender vi dem bl.a. for opkøbet af regnskabssystemet e-conomic, og totalt set har Visma nu en omsætning på omkring 13 milliarder kroner årligt og flere end 14.000 medarbejdere. Da stort set al deres software sælges abonnementsbaseret, er der virkelig en meget stærk synergi over imod en virksomhed som Upodi.

Investorerne elsker abonnementer

Men hvorfor er det så, at de to førende danske løsninger ryger afsted, indenfor stort set samme døgn? Det er der helt sikkert flere forklaringer på, men sikkert er det, at der i investeringsmarkederne pt. er en meget stor interesse i alt, der har at gøre med abonnement. Det gælder virksomheder, som sælger deres produkter i abonnement, men det gælder i særdeleshed også virksomheder, som sælger ydelser til andre abonnementsvirksomheder.

Samtidig er det europæiske marked for professionelle løsninger til abonnementsvirksomheder stadig ret fragmenteret, sammenlignet med eksempelvis det amerikanske. Det betyder også, at store amerikanske ’subscription billing systems’ har haft nogen succes med at trænge ind på det europæiske marked de seneste fem år, og mange – også skandinaviske virksomheder – har kigget på, og valgt, amerikanske løsninger som Zuora, Aria, Chargebee, Stripe og Recurly. De europæiske virksomheder har simpelthen været for små og for lokale til at tage konkurrencen op om de større kunder.

Med andre ord, så har de større europæiske spillere på dette marked erkendt, at der skal ske en konsolidering og en vækst for, at de kan tage konkurrencen med de amerikanske konkurrenter. Det er bl.a. det, som vi oplever nu med opkøbet af Reepay og Upodi.

Den styrkede konkurrence er godt nyt for abonnementsvirksomheder i Europa

Men er det så en konsolidering, som vi skal være kede af? Og med vi, mener jeg de abonnementsvirksomheder, som potentielt er kunder til at købe ’subscription billing systems’. Nej, det mener jeg faktisk ikke. Tværtimod!

Jeg har ikke noget imod de amerikanske løsninger. De er glimrende og konkurrencedygtige for mange kunder. Men vi hjælper ofte vores kunder i Skandinavien med at udvælge den bedste løsning til den aktuelle forretning, og i den forbindelse kan vi kun hilse endnu flere stærke spillere velkommen. Det er bestemt i vores og vores kunders interesse, at der også er stærke europæiske alternativer i markedet.

Samtidig mener jeg, at vi som danskere kan være glade og stolte over, at de to stærke løsninger, som allerede er i markedet, nu får endnu bedre muligheder for at styrke sig og også får endnu bedre muligheder, for at komme ud i andre markeder.

Så et stort tillykke til ejere, investorer og medarbejdere hos både Reepay og Upodi.

en_US