Hvad bliver de største emner i abonnements-bevægelsen i 2023?

Share This Post

Af Morten Suhr Hansen

Den første måned af året er gået og hos Subscrybe er det netop nu, at vi undersøger, hvilke udfordringer og muligheder som abonnementsforretningerne kigger ind i. Verdensøkonomien er under pres og forbrugernes hårde prioriteringer, går selvfølgelig også ud over os i abonnementsbevægelsen.

Netop derfor er det særligt vigtigt at være opmærksom på de fokusområder, som kan sikre din virksomhed den konkurrencemæssige fordel i det nye år. Og det viser sig, at der faktisk er særlige muligheder for abonnementer, når forbrugertilliden er svækket og købekraften er lav.

Min kollega, Niels Vestergaard, udgav i januar Subscrybes Forecast Report, der har til formål at indramme de 5 vigtigste muligheder for abonnementsforretninger, som det ser ud lige nu. Og mange af pointerne understøttes af mine samtaler og oplevelser på The Subscription Show i New York i november. Det er i øvrigt blevet til et afsnit af Subscription Talks, som du kan høre her.

I nærværende skriv vil jeg dykke lidt dybere ned i pointerne fra rapporten og forklare, hvorfor det er vigtigt, at du som abonnementsleder orienterer dig i den.

De umiddelbare fordele ved abonnement i krisetid

Rapporten indledes med bekræftelser af, at abonnementer har to særlige fordele at tilbyde, når pengepungen er udfordret. Først, at abonnementer hjælper os til et mere effektivt forbrug. Dette sker med måltidskasser, hjemmefitness, levering af skønhedsprodukter samt Green Fee modeller som Amazon Prime og Club Matas Plus. Disse giver os mulighed for at forbruge præcis så meget som vi skal bruge og det sparer os tid, når vi ikke skal ned og handle, eller forbi talrige butikker, for at indsamle, hvad vi skal bruge i hverdagen.

Og selvom vækstoptimismen er sat på pause, skal man huske at danske Goodiebox vækstede 359% i Tyskland sidste år og at den årlige markedsvækstrate for abonnementsbokse stadig estimeres til 17,5%. Så selvom det kan være hårdt at indbringe abonnenter lige nu, så skal vi huske, at markedet for abonnementsbokse og andre convenience-abonnementer stadig er i vækst.

Derudover, så vokser argumentet for produktabonnementer, der lader os abonnere på computere, briller, biler og cykler, når vi har behov for det. Disse abonnementer kan spare os for en stor investering, selvom vi har et akut behov for et særligt produkt. Det kan være en ny cykel, der kan bringe os på kontoret eller en ny computer til en studerende, der står overfor en stor opgave, hvor udstyret bare skal være i orden. Eksempelvis forventes markedet for bilabonnementer som danske Dribe at nå $100 milliarder dollars på verdensplan i 2032.

Recessionen præsenterer muligheder for nye brands

Som du måske ved, så giver en nedadgående samfundsøkonomi også forbrugerne anledning til at genoverveje de brands og de virksomheder, som de har et forhold til. Det kan både udmønte sig i en opsigelse, men modsat kan det også resultere i, at forbrugeren søger nye steder hen, for at få stillet sit behov. Netop dette præsenterer en unik mulighed for at vækste dit unge abonnementsbrand. Når forbrugeren er i ’consideration’ mode, er det vigtigt, at du står klar til at byde dig til.

Dog præsenterer vi i rapporten også nogle forbehold som du må have på plads, hvis du har ambitioner om at udfordre en markedsleder i dit felt:

 • Er dine dataindsigter stærke nok?
  • Kan du indsamle den nødvendige data fra din markedsføring og onboarding, så du ved, hvad der virker og hvad der ikke gør?

 • Er dit værditilbud skarpt defineret?
  • Er dit abonnementstilbud genkendeligt, let at forstå og attraktivt at købe ind i?

 • Passer din prissætning til det nuværende marked?
  • Hvis din pris ikke er lige i skabet, så kan du nemt blive forbigået. Hvordan vil du præsentere og omtale din pris?

 • Er din digitale infrastruktur klar til vækst?
  • Én af de mest gængse udfordringer vi møder hos vores kunder er, at den digitale infrastruktur ikke er gearet til at tage imod et stort antal nye kunder. Det kan ofte betale sig at investere i, at teknikken spiller, før man påbegynder en stor charmeoffensiv.

En sidste påmindelse: Onboarding er en nøgleaktivitet

Jeg er også glad for, at Niels har fremhævet vigtigheden af onboarding i sin rapport. Når jeg ser på de abonnementstjenester, der er bedst til at holde på deres abonnenter, så er det i næsten alle tilfælde dem, der forstår at byde ordentligt velkommen og som går op i, at abonnenterne får et godt første møde med abonnementet. Desuden var dette også et af de hotteste emner til konferencen i New York og der er bred enighed om vigtigheden af stærke onboarding-indsatser.

Hvis ikke du allerede er pavestolt af din onboarding og har en onboarding-ansvarlig på dit team, så er det meget sandsynligt, at du kommer til at halte bagefter i 2023. Lige nu er det vigtigere end nogensinde at få abonnenterne godt ombord, for beslutningen om at indgå i en betalt relation er sværere end nogensinde og derfor må du belønne de abonnenter, der gerne vil indlede en relation med dit brand.

Download rapporten og bliv klar til det nye år

Jeg har kun nået et par af de gode indsigter fra rapporten og jeg vil på det kraftigste anbefale, at du downloader hele PDF’en her: Subscrybe Forecast Report 2023.

Det er vigtigere end nogensinde at holde sig skarp på udviklingerne i forbrugeradfærden og her får du et godt udgangspunkt for det nye år, uanset om du er en erfaren abonnementsforretning, eller du skal ud at vækste dit nye abonnementseventyr.

God læselyst.

en_US