I økonomisk utfordrede tider vil en abonnementsmodell gjør det bedre enn andre!  

Share This Post

Subscription POV #41

Av Morten Suhr Hansen

Ved inngangen til 2023 er den personlige økonomiske usikkerheten fortsatt stor. Mye tyder på at både renter og inflasjon ikke stiger i samme takt som i 2022. Faktisk forventer økonomiske eksperter at gjennomsnittlig inflasjon i år vil havne på rundt fem prosent. Fortsatt høyt, men lavere enn skrekkåret 2022.

Men alle disse tallene er forbundet med stor usikkerhet, og det betyr nok at forbrukertilliten holder seg lav i tiden som kommer.

Dette er dårlig nytt for alle,  men det er faktisk en abonnementsmodell som er på vei opp – og som har potensial til å skape vekst nettopp fordi forbrukerne er i en utfordrede økonomisk situasjon

Dette er abonnementskonseptene som tilbyr forbrukerne å abonnere på et produkt som de ellers måtte kjøpe med en høy engangsbetaling.

Ny dansk startup har lansert PC/Mac abonnement

I forrige uke gikk et helt nytt abonnement live i Danmark. Navnet er “myway”, og de tilbyr nå kundene å abonnere på en bærbar PC – enten en PC eller MacBook – og kundene betaler kun et månedlig abonnement. Ikke eierskap og ingen forpliktelse (utover de første 60 dagene). Inkludert i abonnementet er også forsikring hvis et uhell skulle inntreffe, gratis bytte hvis datamaskinen ikke fungerer og en kundeservice som kan hjelpe med det meste.

Hvorfor er produkter som abonnement en god ide akkurat nå?  Når behovet først er tilstede er alternativet til å abonnere å kjøpe produktet kontant (eller ta opp et forbrukslån). Det er ikke vanskelig å forstå at hvis du er student og vil ha den nyeste MacBook til studiene, er det langt mer attraktivt og rimelig å betale 299 kroner i måneden enn å måtte gi 10.000 kroner for en ny.

Derfor spår Subscrybe at i år, og i de kommende årene, vil vi se mange flere selskaper som tilbyr dyre produkter  i form av abonnement.  En dreining mot “Product-as-a-Service” i stedenfor å kjøpe de fysiske produktene.

Ikke bare drevet av økonomiske hensyn

I virkeligheten har denne bevegelsen pågått i flere år. Synsam  har siden 2016 hatt suksess med briller i abonnement, og dette utgjør nå 40% av Synsam Norges omsetning.

Den nåværende økonomiske situasjonen fungerer bare som en ekstra katalysator, for en overgang til «as a Service» tilstand. Fra å eie til å leie.

Den store motivasjonen for selskapene å tilby denne type tjenester  ligger i spesielt yngre forbrukeres ønske om å leie i stedet for å eie. Fordi det gir frihet. Frihet fra eierskap, frihet fra problemer, frihet når behovene endrer seg. Frihet til å si opp når du ikke lenger trenger produktet.

Pointing at laptop screen

For noen år siden gjennomførte vi en stor undersøkelse blant 1000 norske forbrukere. Her var forbrukere under 40 år spesielt tydelige på hva de ønsker. 49% av dem forventer å eie færre ting i fremtiden og i stedet abonnere på dem (bare 19% var uenige).

Samtidig støtter «Product-as-a-Service» også et sirkulært, og dermed en mer bærekraftig utvikling. For mange av leverandørene liker å resirkulere produktene som har vært ute i et abonnement. Også dette taler til mange forbrukeres motivasjon til å abonnere.

Hvilke produkter vil vi se i abonnement i fremtiden?

Det interessante spørsmålet er hvilke typer produkter vi vil velge å abonnere på i fremtiden. Hvis vi prøver å se litt inn i krystallkulen, tror vi følgende kategorier vil være de mest åpenbare:

  • Biler og andre transportmidler (Her ser vi allerede en rekke aktører i markedet, og de store bilprodusentene vet at det går den veien).
  • Briller, høreapparater og andre helseprodukter (Allerede godt på vei og opplagt, for her kan du pakke produktene sammen med tjenester).
  • Hvitevarer
  • PC´er, smarttelefoner og lignende elektronikk.
  • Verktøy og hageredskaper (Produkter som vi bruker sjelden, men som har stor verdi for øyeblikket. Her er den sirkulære delen spesielt interessant).
  • Møbler (Ganske åpenbart i en business-to-business sammenheng, men det kommer også til privatpersoner).

Andre vil også hevde at klær, smykker og klokker kan være potensielle kandidater. Her er jeg litt mer skeptisk, men man kan alltids håpe!

en_US